• LOGIN
  • Ostoskori on tyhjä.

Miten löytää motivaatiota marjastamiseen? (tai mihin tahansa muuhun asiaan!)

Varoitus: Tämä blogiteksti ei sisällä latteuksia marjoista Suomen omana superfoodina tai mahtavana hyötyliikunnan lähteenä. Tämä sisältää tekstiä siitä, miten motivaatiota voi luoda ja ylläpitää ylipäätään. Onko tavoitteenasi siis salilla käyminen tai herkkujen vähentäminen, mutta tuntuu, että motivaatio uupuu? Lue siis eteenpäin!


”En tykkää marjastamisesta ja metsässä olosta.”

”Marjastusgeeni on hypännyt meidän suvussa minun yli, toivottavasti se löytyis meidän lapsista!”

”Ei onneks tarvii kerätä marjoja, kun sukulaiset kerää meidän pakkaset täyteen!”


Nämä kaikki on minun suustani tulleita lauseita. Luulin pitkään olevani suvun mustalammas, jolle ei tosiaan ole vaan suotu marjageeniä. Olen inhonnut marjastamista pitkään, koska paineet siihen suvun puolelta ovat olleet suhteellisen kovat ja minulta todellakin on puuttunut tarvittava MOTIVAATIO.

Viime viikolla, m u s t i k k a m e t s ä s s ä, aloin miettimään, miten olen nyt parin vuoden aikana todellakin löytänyt tuon itsestäni puuttuvan palasen: motivaation marjastaa. Koska tarinani motivaation löytymisestä voi rinnastaa lähes minkä tahansa motivaation löytämiseen, tein teille viiden kohdan listan asian selventämiseksi. Motivaatio ei ole asia, joka tupsahtaa syliin. Se ei myöskään ole asia, joka toisilla on ja toisilla ei. Motivaatio luodaan.

 

1. Etsi motivaation alkulähde. Mieti mitä asioita sinä haluat kaikkein eniten. Onko esimerkiksi marjastaminen asia, joka jollain tavalla tukee noita haluamiasi asioita? Onko halullasi laihduttaa jotain syvempää perustelua? Mikä on suurin toiveesi?

Kaikista eniten minä haluan ravita itseäni ja perhettäni puhtaalla terveellisellä ruoalla. Kaikista eniten minä haluan näyttää esimerkkiä lapsilleni terveellisistä elämäntavoista. Kaikista eniten minä haluan kehittyä ihmisenä. Kaikista eniten minä haluan oppia uusia asioita. Yllättäen nämä kaikki asiat tukevat marjastusharrastusta.

On toki myös ulkoa päin tulevia motiiveja, mutta niiden selvittäminen on harvoin riittävää. Minulle marjastamisessa ulkopuolelta tuleva motiivi voisi olla raha. Yrittäjän leipä ei ole aina leveä ja minulla ei olisi rahaa ostaa samoja marjoja kaupasta.

Pelkkä haluaminen ei yleensä riitä, mutta sen tiedostaminen todella saattaa auttaa tekemään päätöksiä arjessa. Haluamme koko ajan jotakin: jäädä sohvalle, syödä tarjottua pullaa tai katsoa lempisarjaa. Arjen halujen keskellä voikin välillä kysyä itseltään: Onko tämä asia ristiriidassa sen kanssa mitä haluan ENITEN?

 

2. Älä tavoittele täydellisyyttä, se on yleensä isoin edistystämme estävä ja motivaatiotamme latistava asia. Jos minä ottaisin tavoitteekseni sukulaisteni pari sankkoa per päivä –mentaliteetin, uupuisin tavoitteeni alle saman tien ja tuntisin itseni lähinnä luuseriksi. Onkin kysyttävä, mikä edustaa minulle kehittymistä? Tällä hetkellä se voisi olla ylipäätään lähteminen metsään. Harjoittelen lähtemistä ja olen tyytyväinen jo siihen, marjat ovat plussaa.

Jos nyt mietit tiukkaan ruokavalioon tai verkkovalmennukseen lähtemistä, kysy itseltäsi: Edustaako tämä (Esim. tietyn ruokavalion kokoaikainen noudattaminen, valmiiksi määrätyt treenit) minulle kehitystä vai olenko haukkaamassa liian ison palan? Jos olisit aloittamassa kitaratunteja, olisiko oikea veto antaa sinulle nuotit eteen? Ei olisi. Harva asia on päätös, uudet asiat opitaan hitaan harjoittelun kautta.

 

3. Keskity oikeisiin asioihin, älä kaikkeen. Jos ongelmana on esimerkiksi herkkujen syöminen, on turha ottaa tavoitteeksi runsas veden juominen. Jos haluat löytää liikuntamotivaation, älä aloita karkkilakkoa. Jos taas tavoitteena on marjastaa, on turha ensimmäisenä ostaa isompaa pakastinta ennen kuin yhtään marjaa on vielä kerätty.

 

4. Muista, että sinä et ole menneisyytesi vanki. Vaikka olen tähän mennessä vältellyt marjametsiä, mikään ei estä minua muuttumasta tällä hetkellä hard core –marjastajaksi. Vaikka et olisi tähän mennessä onnistunut elämäntapamuutoksessa, juuri seuraavasta päätöksestä voi alkaa onnistumisen ja uudenlaisen oppimisen polku.

Seuraava päätös on ylipäätään ainoa asia, johon voit todella vaikuttaa. Jos käytät aikaasi harmitteluun siitä, että lakat meni jo, tai luot loistavan suunnitelman siitä, että ensi viikolla keräät pakastimen täyteen vattua, missaat nykyhetken. Huominen (tai ensi maanantai, sitten kun työt helpottaa tai tammikuu) ei tuo mukanaan loppuelämän kestävää motivaatiota, itsekuria tai tsemppistä. Tee päätös yksi hetki kerrallaan pohjautuen siitä mitä kaikkein eniten haluat.

 

5. Tee sitä asiaa, mihin haluat ja tarvitset motivaatiota. Jos tarvitset motivaatiota liikkumiseen, liiku edes vähän. Jos toivoisit motivaatiota soittoharrastukseen, soita päivittäin edes vähän. Jos keräät motivaatiota marjastamiseen, lähde marjaan tavoitteena katsoa miten käy. Motivaatio ei ole asia, joka yhtenä kauniina päivänä tupsahtaa päähämme ja elää elämänsä onnellisena loppuun saakka. Motivaatiota voi luoda käytännön ja johdonmukaisen tekemisen kautta.

Se, että marjastaminen ei ole minulle helppoa ja luonnollista, johtuu siitä, että en ole harjoitellut sitä tarpeeksi. Helppous ja luonnollisuus ansaitaan harjoittelemalla, motivaatio kasvaa hitaasta kehityksestä.

 

Sankkokaupalla motivaatiota tähän päivään!

 

P.S. Joko huomasit, että Ihmeliikkeellä on oma verkkovalmennusalusta? Ensimmäinen Ihmekeho-verkkovalmennus aloittaa 10.9.2017 ja siihen on jäljellä vielä 17 paikkaa! Lue lisää täältä: https://ihmeliike.fi/course/ihmekeho-verkkovalmennus/

21.8.2017

0 responses on "Miten löytää motivaatiota marjastamiseen? (tai mihin tahansa muuhun asiaan!)"

Leave a Message

Se vähän erilaisempi personal trainer
 © Ihmeliike 2020