• LOGIN
  • Ostoskori on tyhjä.

Miksi perinteiset laihdutusmenetelmät eivät toimi?

Tämä blogikirjoitus on ensimmäinen osa sarjaa, jossa käsittelen ongelmia perinteisissä laihdutuskeinoissa. Näillä perinteisillä laihdutuskeinoilla tarkoitan kaikkea Painonvartijoista kalorinlaskemiseen, useimpia verkkovalmennuksia ja superdieettejä. Tarkoitan näillä kaikkea muuta paitsi maltillista elämäntapojen muutosta, joka tapahtuu pitkällä aikavälillä, ja yksi asia kerrallaan ja jonka lähtökohtana toimii oma ainutlaatuinen elämäntilanne. Eri tutkimukset osoittavat jopa 96% perinteisillä keinoilla laihduttavien palaavan takaisin lähtöpainoonsa pitkällä aikavälillä mitattuna. Mistä tämä johtuu?
Ensimmäisenä käsittelyssä ovat ongelmat, jotka tulevat siitä, että laihduttamista lähdetään toteuttamaan ulkopuolista tahoa (henkilö, brändi tai villitys) seuraten. Yhteistä muutoksessa onkin se, että jossakin on tietoa ja ohjeita, joita lähdetään toteuttamaan. Tieto saattaa löytyä kirjasta, lehdestä, Facebook-ryhmästä, verkkovalmennuksesta tai seuraamaltasi ravintoekspertiltä. Kutsun tätä tässä kirjoituksessa mestari-kisälli –malliksi.

Mestari-kisälli –malli

Ongelma 1: Jonkun toisen säännöt

Perinteisissä laihdutuskeinoissa on yksi perustavanlaatuinen ongelma: sinä noudatat jonkun muun sääntöjä. Tämän jonkun (ihmisen tai brändin), jolla ei ole mitään tietoa sinun menneisyydestä, ei nykyisyydestäsi, ei hormonitoiminnastasi, ei liikuntataustasta, ei perheestäsi, ei tottumuksistasi, ei elämäntavastasi. Kyse on ulkopuolelta sanelluista säännöistä, johon sinun täytyy mukautua. Tilanne on sama, kun menisit jonkun toisen vaatekaapille: saattaahan sieltä jotakin löytyä, mutta ei tuttua ja turvallista, ei mitään helppoa tai luontevaa.

Sinä olet harjoitellut elämäntapaasi koko elämäsi ajan. On turhan optimistista ajatella, että voisit muuttaa kaiken elämässäsi pelkällä (yleensä maanantaina alkavalla) päätöksellä ja pysyä siinä tahdonvoimalla koko loppuelämäsi ajan. Yleensä tuloksia tulee, mutta loppujen lopuksi tulokset myös menee. Eikä ihme! Hyvinvointiin liittyvät tavat ovat taitoja, joita pitää harjoitella. Voitko päättää myös olevasi pianisti, jos käytät ihan kaiken tahdonvoimasi?

Ongelma 2: Ongelmanratkaisun puutteellisuus

Valmiiden ohjeiden kanssa et oikeastaan opi ratkaisemaan ongelmia ja muuttuvia tilanteita. Oletko kuullut koskaan seuraavaa lausetta: ”Aloitan uudelleen sen dieetin kun se toimi niin silloin niin hyvin!”? Miksi ihmeessä jotain pitäisi tehdä uudelleen ja uudelleen, jos se ei jo ensimmäisellä kerralla opettanut sinua ratkaisemaan ongelmia ja vastoinkäymisiä sinun omassa elämässäsi? Useimmat dieetit sivuuttavat täysin sen, miten kuunnella omaa kehoaan ja miten löytää vastauksia omasta elämästään. Ei sinun tarvitse olla riippuvuussuhteessa mihinkään toiseen tahoon, kunhan opit tekemään muutoksia kuuntelemalla itseäsi.

Ongelma 3: Tiedon ristiriitaisuus

Olet dieetissäsi käyttänyt onnellisesti rahkaa ja kananmunia tai painottanut rasvaa ja vihersmoothieita. No entäs kun vastaan tulee toisenlainen näkemys, ehkä jopa ihan uutta tutkittua tietoa? Ristiriitainen  tieto saattaa halvaannuttaa, turhauttaa ja asettaa sinut jopa kummallisiin mustavalkoisiin valintatilanteisiin. Perinteiset laihdutuskeinot nojaavat yleensä vain yhdenlaiseen näkemykseen, jonka takana sinun tulisi seisoa elämäsi loppuun asti.

Minun mielestäni tiedon ristiriitaisuudella ei ole merkitystä, koska oma kehosi voi antaa sinulle vastaukset kunhan sitä paneutuu tutkimaan ja huomioimaan. Tämä on se ainoa keino, jolla minä olen saanut ihmisiä tekemään pysyviä muutoksia. Tällä keinolla voi todellakin päästä siitä kuopasta, josta jatkuvasti kalastellaan uusia keinoja, uusia valmennuksia, uusia kikkoja. Että olisko tää nyt sittenkin se miun juttu… Ei ole olemassa mitään viisasten kiveä. On sinun kehosi, sinun elämäsi, sinä voit antaa ne vastaukset itsellesi.

Ongelma 4: Muutos on ikuista

Vaikka löytäisitkin ruokavaliopohjan tai valmiin valmennuksen, joka näyttäisi toimivan sinulla lyhyellä tähtäimellä, niin valitettavasti keho muuttuu. Vanheneminen ja muuttuvat elämäntilanteet keikauttavat tilanteen päälaelleen ja vanhat menetelmät eivät enää toimikaan tai ovat mahdottomia toteuttaa. Toimiva keino on asettaa sinut itsesi asiantuntijan asemaan ja pitää muutostahti tarpeeksi hitaana, jolloin tarvittavat korjausliikkeet ovat helppoja tehdä eivätkä vaadi elämään ylimääräistä draamaa.

Mitä siis voit loppujen lopuksi tehdä, kun perinteiset laihdutuskeinot eivät toimi? Tutustua itseesi. Tutustu omiin tapoihisi, haasta ajattelumallejasi. Parhaiten tähän pääsee kiinni esimerkiksi pitämällä päiväkirjaa itsestään, tekemisistään, syömisistään, nälästään ja energiatasoistaan. Tämän tutustumisen jälkeen ota haltuun yksi muutoskohde kerrallaan ja harjoittele siinä mestariksi. Hyvien tapojen rutinoituessa painonpudotus tapahtuu kuin itsestään. Hitaasti –mutta pysyvästi.

Onko sinulla millaisia kokemuksia painonhallinnasta painonpudotuksen jälkeen? Millä tavalla sinä olet onnistunut?

Toinen osa artikkelisarjaa löytyy täältä: https://ihmeliike.fi/miksi-perinteiset-laihdutusmenetelmat-eivat-toimi-osa-2/

P.S.

Mitä haluan sanoa omista valmennuksistani: olen todella oppinut, että ihmiset eivät muutu tiedolla, vaan soveltamisella. Siksi haluankin verrata omia valmennuksia mestari-mestari –valmennuksiksi, koska niissä jokainen toimii itsensä parhaana asiantuntijana oman kehonsa suhteen. Oma intohimoni onkin auttaa ihmisiä ajattelemaan itse ja löytämään sen oman uniikin polkunsa ja piilotetun potentiaalinsa. Haluan haastaa valmennettaviani oppimaan asioita heistä itsestästään.

Haluatko lisää vinkkejä pysyvään elämäntapamuutokseen? Olen tehnyt sinulle ilmaisen minioppaan, jonka voit ladata alla olevasta linkistä:

https://ihmeliike.lpages.co/viisi-parasta-neuvoani-muutokseen/

23.7.2019

1 responses on "Miksi perinteiset laihdutusmenetelmät eivät toimi?"

Leave a Message

Se vähän erilaisempi personal trainer
 © Ihmeliike 2020